Körbe a Krk szigeten
2014. november 01. írta: kovadrifoto

Körbe a Krk szigeten

2014. július

Vége a nyárnak. Megérkeztek az első hideg frontok, az esők és a hulló falevelekben gesztenyét kereső iskolás gyerekek. Jó ilyenkor feleleveníteni a nyaralás emlékeit. Júliusban egyik gyakori útitársammal, nagynénémmel jártuk körbe Horvátország Krk nevű szigetét. Meglepő, de Horvátország egyébként szeptember-október környékén is igazán remek úti célpont, főleg annak, aki friss tengeri levegőre, nyugodt estékre és nem feltétlenül egész napos pancsolásra vágyik. Ilyenkor a kis horvát városok és falvak kicsit lecsendesednek. Szóval ha valaki kedvet kapott és kirándulós, tengeri üdülésre vágyik, még ősszel sincs késő.


Autópályán megállásokkal átlag 6 óra alatt érhető el a sziget. Nem kell kompozni sem, remek híd vezet át, aminek használati díja 35 kuna (csak befelé kell fizetni). Az autópályán összesen 2 kapunál kellett fizetni, a határnál 42 kunát és Rijekánál 70 kunát (természetesen visszafelé is ennyi, 2014-es adatok).

Kicsit későn észbe kapva az egyik utolsó szálláshelyet sikerült megcsípni 4 éjszakára Malinskában. A kicsi, centire kiszámított bútorzattal rendelkező szoba azonban teljesen elegendő volt. A szállástól 500 méterre volt a tengerpart és úgy 1,5 kilométerre a belváros rész. Nagyon aranyos, kanyargós utcácskákkal teli üdülőövezetben voltunk. Igazából az egész sziget szerintem remek bármilyen típusú nyaralásra. Ezeket a városokat látogattuk meg:


Malinska elsőre olyan volt, mint egy újonnan épített apartmankomplexum. Egymást érték a szebbnél-szebb, villa jellegű házak. Szinte mindegyiknél virágoskerttel, külön grillterasszal és wifi lehetőséggel csábítják a nyaralókat. Több, épp készülőben lévő házat is láttunk.

Más horvát városhoz képest, ahol eddig jártam (Dalmácia és Isztria részein) ez merőben eltérő hangulatú volt. Strand része teljesen jól kiépített: homokos öböl, beton stégek és kavicsos rész is található; emiatt azonban meglehetősen zsúfolt is, főleg a homokos kis öböl, ami a kisgyerekes családok kedvenc helye. Első nap délután csak egy gyors úszásra, majd vacsora előtt egy kissé csendesebb részt találva egy kis napozásra maradt időnk.

A városközpont kötelező jelleggel rendelkezik egy kis kikötővel, rengeteg étteremmel és apró boltokkal:

Következő nap Baskát vettük célba. A hangulatos főúton Malinskából indulva 25-30 perc alatt elérhető. A sziget egyik legbulisabb, legkiépítettebb városa. Hosszú, minőségi strand, rengeteg üzlet és árus, a gyorsétteles bódék és éttermek egymást érik a part mentén.

Nyugdíjasoktól a kisgyerekes családokon át a párokig, barátokig minden korosztály megfordult itt, pedig kimondottan nyüzsgő hely. Nagy nehezen találtunk csak a parton árnyas helyet. A betonozott parton néhány domboldalba épített padkákra menekültünk a hőség elől. Ott viszont nagyon kellemes volt a fák alatt.

Baska pörgése után másnap a szomszédos Poratot választattuk a napi henyélés helyszínéül. Igazi csendes, kis öbölben elhelyezkedő városka. A part strand része picit vadabb és sziklásabb, néhány helyen lebetonozott. Nem sokan voltak, így igazán csendben tudtunk pihenni és a tengeri élővilág is itt volt a legszínesebb, legváltozatosabb.

A keleti oldalt sem lehet kihagyni, egy nagyobb öbölben található Cizici, Soline és Klimno, az öböltől kicsit lejjebb pedig még Silo. Ezek közül Cizici volt az, amelyet meglátogattunk. Az eddigiek után egy még kisebb város vagy inkább nagyobbacska falu fogadott minket. Mondjuk úgy, hogy a központtól (ami kb. egy kanyar a fő utcán) nem messze egy zegzugosabb, fákkal és cserjékkel teli, félig vad partszakasz található. Itt megbújva a tenger olyan, mint egy zöld színű termáltó. Állítólag a közepén gyógyhatású iszap is van. A víz minősége, tapintása is lágyabb, selymesebb és langyosabb. Nagyon érdekes volt ez a tószerű, pici tengerszem.

Utolsó nap kérésemre visszatértünk Poratba, ahol estig megint igazi csendes nyugalomban pihentünk és úsztunk. Este pedig a szállásra való azonnali visszatérés helyett a sziget "fővárosát" Krk-et is megnéztük. Óváros része igazán hangulatos, pici, olasz hangulatú utcácskákból áll. Főterén valószínű egész szezonban folyamatos a turistákat szórakoztató zenei programok és egyéb előadások. Elég nehezen, de végül sikerült kiválasztani vacsorához azt az éttermet, ahova már nem tűzött be a annyira a Nap és nem olvadtunk el az asztalnál a vászon-műanyag árnyékolók alatt.

A főtér:

Az óváros és az éttermekkel tűzdelt partszakasz:

Az egyik kis utcácska:

Elérkezett nyaralásunk vége. Reggeli és kijelentkezés után még megálltunk a szintén felkapott Njivicében. Nem bántuk meg. Nem túl nagy és nem is túl kicsi város. Van bulis, homokkal felszórt, strandernyős, hangfalas-zenés része, leaszfaltozott sziklás része és teljesen természetesen hagyott, sziklás strandolós szakasz is. Hangulata és kisugárzása nagyon kellemes, ha zsivajra vágyik valaki közel az a strandrész, ha pedig inkább árnyékban vagy egy sziklamélyedésben pihenne valaki könnyen megtalálja.

Ha választanom kéne, akkor nagyobb társasággal, barátokkal legközelebb Baskába, hosszú hétvégére pedig Njivicébe mennék.

Tenger és kormorán lesés Porat városban:

Napnyugta után Malinskában:

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandospixelek.blog.hu/api/trackback/id/tr726853913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása