Fagyos éjszakák titkai
2017. január 08. írta: kovadrifoto

Fagyos éjszakák titkai

Itt a sokak által utált hideg idő. Dermesztő, fagyos, szeles. A téli sportok szerelmesei lelkesen kapkodják elő a porosodó korit vagy sílécet és ugyancsak nem hagyja hidegen a fotósokat sem a mínuszokkal járó időjárás. Befagyott tavak és folyópartok, zúzmarás fák, deres levelek és az ilyenkor burjánzó jégvirágok a kamerákat is előcsalják a táskákból és a lelkes kattintgatókat a meleg szoba kanapéjáról. A tavalyi év teljes egészében kimaradt blogírás szempontjából sajnos, és bár nem voltam tétlen, elmaradtak a beszámolók a kalandokról, amit igyekszem idén pótolni. Most viszont, amíg sokan már többedik álmukba suhannak tovább, megmutatom, hogy mit rejt az éjszaka a makrófotósok számára.

Kellően hidegben (-5 fok alatt, de minél hidegebb, annál jobb) remek kísérleteket lehet végrehajtani néhány üveglap és meleg víz segítségével. Egyszerű képkeretüveg is megteszi. Az előzetesen letisztított üveglapot tehetjük párolgó víz fölé, de akár két kis darab tárgyra fektetve közvetlenül is önthetünk rá meleg vizet. Ma éjjel a -13 fokban pillanatok alatt kifagyott a vékony rétegben elterülő víz és a kicsapódó pára is. Sokféle minta létezik a jégvirágok között. Függ az üvegtől, a fagyás sebességétől, a kicsapódó pára vastagságától is. A nagyon vékony rétegben megfagyott víz finom, szabad szemmel alig látható páfránymintát hoz létre. Cseppekből pedig könnyebben alakulnak ki a gömbből kiinduló, nyúlványos, indaszerű és fenyőerdős képződmények.

Na de hogy jön ide az éjjel? Miért nem lehet nappal? Természetesen lehet napközben is fotózni és "jegezni", azonban sokkal nehezebb játszani a megvilágítással és a háttérrel. A jégkristályok becsillannak és igazából olyan, mintha üveget fotóznánk üvegen. Nem minden mintát lehet jól megfotózni nappal. Teljesen más hangulatú képeket lehet készíteni éjjel és mivel hidegebb van, így sokkal jobbak a lehetőségek a különböző próbákhoz. Így bélelt nadrág, meleg kabát, usanka és kesztyű elő. Irány a hideg éjszaka, pixelek kalandra fel!

Előzetesként a pont egy évvel ezelőtti kísérletek és példák a mintákra:

"Páfrányok":

jegek-14.jpg

jegek-4.jpg

jegek-2.jpg

"Tűlevelűek":

jegek-13.jpg

jegek-8.jpg

jegek-9.jpg

 Ma éjszaka pedig más stílusú "növények" teremtek, engem leginkább tollakra emlékeztet néhány:

jeguj01.jpg

jeguj02.jpg

jeguj03.jpg

jeguj04.jpg

jeguj05.jpg

jeguj06.jpg

jeguj07.jpg

 Meglepetésre reggelre újabb minták fagytak újra, így éhgyomorra jégvirágokat fotóztam. 

jeg17uj-1.jpg

jeg17uj-11.jpg

jeg17uj-2.jpg

jeg17uj-5.jpg

jeg17uj-8.jpg

jeg17uj-9.jpg

A 2016-os utazások beszámolói hamarosan. Addig is C-vitamin, sok tea és lessétek az élet apró csodáit bárhol jártok és legyen bármilyen hideg.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandospixelek.blog.hu/api/trackback/id/tr512108341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása