Szegedi szösszenet
2014. augusztus 04. írta: kovadrifoto

Szegedi szösszenet

2011. július

Kikapcsolódásként és az időjárásnak is köszönhetően kissé elkanyarodva a makrózástól ez a bejegyzés Szegedről szól nem túl bőlére eresztve. Mindig örülök ha valahova mehetek, legyen az kirándulás, városnézés, rendezvény, hiszen fotótéma mindig akad mindenhol. Sosem volt olyan, hogy ha nálam volt a gép pl. szervízbe vagy rendezvényre jövet-menet, akkor útközben ne találtam volna valamit, amin megakadt a figyelmem.

Szeged igazán érdekes és egyben furcsa város volt számomra. Nagyon szép, felújított, 1800-as évek végén épült házak találhatóak minden utcájában a belvárosi részben. Sok helyen kint a műemlék tábla. Főbb pontjain más és más a hangulat. Egy zavaró volt csak csupán, hogy a hangulatot megtörte majdnem mindenhol egy oda nem illő szocreál hangulatú lakóház vagy háztömb. Így aztán igazán teljes nagytotál képet nem is tudtam készíteni azokon a helyeken ahol jártam. Ezért maradtam a részleteknél.

Nagyon tetszettek a cégérek is:

Az útfelújítások és fúrások szintén kissé rontották a városképet persze ezek átmenetiek, de épp kifogtam, ebben nem volt szerencsém, mint az időjárással sem. Régóta tervben volt egy szabadtéri darab megnézése is, sajnálom, hogy az eső miatt nem jött össze...Carmen lett volna az előadás és a 20-30 perc, amit megszakításokkal láttam az igazán remek volt. Remek helyszín hozzá a pompás tér. 

Ami igazán megfogott az a Dóm. Gyönyörű épület! Volt szerencsém szebbnél szebb templomokhoz, kápolnákhoz, bazilikákhoz (főleg Rómában), de mind külsőben mind belsőben ez az épület elvarázsolt. Kívülről a különböző ötletes téglakirakások és díszes tornyocskák, bent pedig a fantasztikus festett (minden porcikája) falak és rózsaablakok a maga díszes ám visszafogottabb stílusában igazán szép.

"A szegedi fogadalmi templom 1913-1930-ban épült neoromán stílusban Schulek Frigyes és Foerk Ernő tervei alapján. Építését az újabb árvizektől való megmenekülésért fogadalomból, 1880. november 28-án határozták el a szegedi városatyák. Az első terveket Schulek Frigyes, a budai Halászbástya alkotója készítette, aki neoromán stílusú templomot tervezett ... Foerk Ernővel azonban módosítatták a tervet, aki inkább a lombardiai tégla-architektúrához vonzódott. A dóm a szegedi városkép igen jellegzetes eleme, XX. századi egyházi építészetünk egyik legmonumentálisabb alkotása, hazánk negyedik legnagyobb temploma.*Wikipédia


nem csak egészében hanem részleteiben is elvarázsolt:

és bent sem tudtam volna kibírni kattintás nélkül:

a kupola káprázatos:

Persze nem én lennék, ha nem fotóznék állatokat, amit még nem láttam kb. 60-70 fecske egy helyen:

de a verebek sem szívbajosak odarepülnek egész közel potyamorzsák után keresgélve:

és persze a hullámoknak sem tudok ellenállni még ha egy szökőkútban van is:

Remélem még lesz alkalmam visszatérni és még több oldalát megismerni a városnak. Az biztos, hogy az eddigi legjobb hallét ott ettem:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandospixelek.blog.hu/api/trackback/id/tr236572939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása