Horvát utakon
2014. augusztus 04. írta: kovadrifoto

Horvát utakon

2011 június

Végre eljutottam a képfeldolgozásig és a leírásig. Adva van 5 nap, bár ebből két fél nap leesik, ami az utazás. Aztán egy nem fotós útitárs (megjegyzem ez okozhat problémákat:) ) és szerencsémre meglehetősen változatos időjárás.

Egyéb útitársak felszerelés tekintetében: egy 18-55 és egy 70-200 objektív (tehát egy ami tájképekhez jó és egy ami szűkebb közelebbi képekhez), távkioldó és állvány. Célállomás Novi Vinodolski városka, ami cirka 5 óra alatt elérhető Budapestről, jelentem autópálya remek. Igaz ebből sikerült majdnem 9 órát összehozni odafelé...drága útvonaltervező olyan utat javasolt, ami nincs is...hmmm....így néhány hegyi kisvároson keresztül szerpentínezve este 10-kor fantasztikus ragyogó ékszerládaként jelent meg a part szemeim előtt. Fotó persze nincsen vala...nem nagyon lehetett megállni...mondjuk bennem újabb kényszerdolgok alakultak ki mint pl.: 5km-kénti megállási kényszer autópályán, mert mindig látni szép tájakat, ugyanazon téma fotózása fél órán keresztül, hiszen mások a fények...stb.

Na de a témák: Noviban az a jó, hogy a parttól kb. pár száz méterre van egy kis sziget: Szent Marin avagy San Marino. A 17-18 században épült és 1818-ban építették újra a rajta lévő ugyanazon nevű kiskápolnát. A neten nem nagyon találtam bővebb infót, ezt az ott lévő kistábláról jegyeztem meg, mert átúsztam párszor. Ezen kívül tájrészletek, hangulatképek, formák-minták-absztrakt.

Szerencsém volt, mert volt részem a 4 nap alatt orkán erejű szélben, viharfelhőkben, sima bárányfelhőkben, ragyogó napsütésben, nagyon vad tarajos, kissé hullámos és tükörsima tengerrel, valamint a kék és türkíz sokféle árnyalatával. Érdemes  a közeli kisvárosokba is ellátogatni amennyiben kocsival vagyunk, de kerékpárral sem rossz ötlet. Igazi kalandoroknak pedig vannak 30-50 km-es túrák is.

Amit a 4 nap alatt sikerült megvalósítanom az különböző hangulatfotók, formák, tájképrészletek.

Novi Vinodolski képei:

messziről...

a parti sétány:

este:

esti alakok:

Szent Marin szigete:

Egyik este átmentük a pár kilométerre lejjebb lévő szomszéd városba Selcébe. Nagyon hangulatos, rengeteg étterem és kávézó, kis öböl az egész

vacsora után remek alkalom nyílt a naplementében fotózni:

Hazafelé úton pedig  Senj-ben álltunk meg, aminek leginkább hangulatos óvárosa fogott meg.

A borús napon Novi kikötőjében teljesen megfogtak a külnböző mintákat és formákat "rajzoló" hullámok, amikről külön bejegyzésben írok majd.

És nem csalás nem ámítás, ilyen ragyogóan tiszta a tenger:

Ami nem jött össze: hajnali hosszú záridő, pedig a viharos napon fantasztikus úszófelhős képeket lehetett volna, de ahhoz már ND1000 szűrő kellett volna, ND4 és ND8 még együtt is kevés. Azért, hogy ne feleslegesen cipeljem, esti szikla a selymesen elfolyó tengerben féle képekkel próbálkoztam.

Tanulságok: a napfelkeltés képekhez alapos terepismeret szükséges, itt sajnos a hegyek mögött kelt fel, a hullámokhoz manuál fókusz és legalább 11-16-os rekesz, ha nem fotóssal vagyunk, számítsunk pár beszólásra, miszerint túl sokat ügyködünk a gépünkkel, polárszűrő nem árt ha van, főleg napközben. ALAPOS figyelem a parton a táskára, és egész napos tengerparti túra esetén érdemes becsomagolni zacskóba a gépet és úgy táskába, nem nagyon szereti a masina a sós/párás levegőt, naplementés képet már könnyebben össze lehet hozni, de állvány vagy szilárd támasztékon és távkioldóval vagy önkioldóval, élőképpel vagy előzetes tükörfelcsapással a legbiztosabb.

további képek:  itt

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandospixelek.blog.hu/api/trackback/id/tr236572921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása