Toszkán tájakon 2. - Középkori falvak, reneszánsz városok
2014. augusztus 05. írta: kovadrifoto

Toszkán tájakon 2. - Középkori falvak, reneszánsz városok

2012. június

Kedvelem Olaszország sokarcúságát, egészen más a felkapott tengerparti része, külön világ Velence, Róma vagy Firenze. Persze ez biztosan még sok más országra is igaz, de jelenleg nálam csizmaföld az élmezőnyben van.

Toszkánában a kisebb falvakban, városkákban olyan mintha megállt volna az idő. Sok évet megélt várfalak, kőházak, elhagyatottnak tűnő kúriák. Mintha egy filmstúdió díszletei között mászkálna az ember. Montepulciano, San Gimignano, de igazából az egész Orcia-völgy mesés. És ez még mindig csak egy kis rész.


A kicsit nagyobb városokban, mint Pienza vagy Siena azért már bőven van nyüzsgés. A nyugodt, lelassult hangulatú falvak után nem győztem figyelni és kapkodni a fejem, nehogy egy robogó alá kerüljek vagy nekimenjek valakinek.

Templomokból, dómokból sem volt hiány. Olyan hihetetlen aprólékos faragásokkal díszítettek, hogy minden négyzetcentiméteréről lehetne fotót készíteni.

Firenzére kevés az egy nap, hiszen rengeteg más kulturális néznivaló is van a város múzeumaiban és kiállításain, ha csak körbejárjuk a várost már azzal elmegy több óra.

Ékes, nagyszerű építészeti remekművét nem is tudtam egyben lefotózni. Teljesen körbeépítették egy kicsinyke téren, szinte alig hittem el, hogy egy ekkora épület egyszer csak ott van előttem. Viszont amilyen díszes kívülről, olyannyira szerény belül. Leszámítva persze a fantasztikus oltárokat, freskókat és festményeket.

Az olasz gasztronómiát tekintve bőven van miből válogatni: ropogós és egyben omlós édessütemények,  kávékészítmények, tészták, pizza, sajtok és persze a fehér és vörös borok elképesztő választéka különböző kisebb-nagyobb családi pincészetekből.

Összességében a táj, a városok, a hangulat, az ételek, a vendéglátás olyan vonzó úticéllá teszik Olaszország ezen részét, hogy egyáltalán nem csodálom, hogy sokan minden évben itt töltik szabadságuk nagy részét.

 

További képek a galériában: link

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandospixelek.blog.hu/api/trackback/id/tr486572985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2014.08.19. 15:06:10

Látom Siena és Firenze "megvolt", de Pisa, San Gimignano, Collodi (utóbbinak a kastélykertje egészen elképesztő, pedig Olaszország kertekben nem kispályás ám!), bár gondolom ezt tudod:).
Egyébként van a Garda-tónál egy fenomenális kis középkori "város"rész (azért írom idézőjelbe, mert városnak sem mondanám, icipici és iszonyat nehéz megtalálni), a neve: Ville del Monte - a Ville e-vel, ez fontos, nem összekeverni a Villa del Monte-val!

kovadrifoto · www.kovadrifoto.com 2014.08.19. 15:10:13

@Kyria: kell ok, amiért vissza kell menni, 1 hét nagyon kevés rá:) valamikor szeretnék majd újra Toszkánában fotózni, bőven maradt még ott gyönyörű hely! Garda-tó is maga a csoda, köszönöm a kis városka tippet!

Kyria 2014.08.19. 21:27:30

Igen, de a tavaknál is kevés egy hét. Csak úgy hirtelen eszembe jut a Garda-tónál a Torbole-ből induló tavalyi kirándulásunk (ez részben úgy van megoldva, mint Ausztriában, Mixnitz-ben a Medve-szurdok létrái, bár annyira azért nem durva és szuper a kilátás végig a tóra). Aztán Malcesine-ből amikor felvonóztunk a Monte Baldo-ra, az sem egy mindennapi látvány. A tó északi partján Riva del Garda, a délin Sirmione bűbájos kisvárosai, ezeket láttad? Aztán, már tavalyelőtt a Comói-tónál, Tremezzo-ban a Villa Carlotta kertje fantasztikus, vagy a Vézio-kastélytól a kilátás Varenna-nál. Továbbá, lehet a tavon kompolni, Bellagio városkája az a nagyon kifinomult, olaszosan laza luxus megtestesítője. Aztán, hogy a Lago Maggiore se maradjon ki, ott Isola Bella kastélya és a park, ahová Stresa-ból lehet áthajózni. És még mennyi mindent nem láttam, pedig három egymást követő évben is jártunk arra, de mindig, mindig kimaradt valami...
süti beállítások módosítása