Ragyogó őszben
2015. november 02. írta: kovadrifoto

Ragyogó őszben

Idén az időjárás nagyon kedvezett a varázslatos őszi színek kialakulásához. Elegendő csapadék, csípős hideg hajnalok és sok napsütés. A fotósok egyik kedvenc időszaka szeptember-november, igazi zárat nem kímélő szezon. A fotóklub kirándulásának idei helyszíne Bovec volt. Nem jártam még Szlovéniában, így számomra külön öröm volt, hogy erre a vidékre megyünk. Mikor előzetesen láttam képeket már akkor megfogott a hely. Erdők, folyók, hegyek, szurdokok. Azt azonban nem gondoltam volna, hogy ennyire odaleszek ezért a városkáért és a környékéért. Ugyancsak tömegesen járnak ide raftingolni és vadvizi kajakozni. Októberben már lecsengett a rafting szezon, több teret adva így a vadvízi kajakosoknak, akiket nem rettentett el a dermesztően hideg víz.

Magyarországról két irányból is megközelíthetjük a várost. Olaszország és Ausztria irányából. Bármelyiken is érkezünk, mind Predel mind pedig a Vrsic-hágón át (Kranjska gora felől) fantasztikus és páratlan látványban lehet részünk. Nem véletlenül látogatják előszeretettel motorosok is az itt tekergő szerpentineket. Útközben többször is kipattantunk fotózni, egyszerűen lehetetlen volt nem kiszállni és kattogtatni pár képet. A turisztikai központban minden információt megkapunk, hogy hova érdemes mindenképpen elmenni, melyik helyen körülbelül milyen időtartamú túrák és látnivalók találhatóak. A hágókon, Trenta és Lepena völgyében, a Soca és a Koritnica mentén, vízesések és szurdokok között lélegzetelállító panorámák, valamint rengeteg I. világháborús emlékhely is vár az ide látogatókra.

Egy kis ízelítő és talán kedvhozó egy hosszabb-rövidebb szlovén túrához:

Predel felől az út mellett megállva:

A predeli tó reggeli fényben:

 A Vrsic-hágó (1611m) emlékkő-kupacai:

 A Mangart-hágó (1906m) kanyarjaiban:

 Felkaptatva a parkolóból a hágó végére, körülbelül 620m szintkülönbséget leküzdve közel 2000m-en ez a kilátás:

 A Soca (Isonzo) folyónál:

   

Lepena völgyében:

 A Virje-vízesésnél Pluznában:

 

 Koránkelőket pedig ilyen reggelek várhatnak:

 

Bárkinek, bármilyen időszakban csak ajánlani tudom ezt a helyszínt. Kirándulás, fotózás, evezés, rafting, síelés, túrázás, kerékpározás, motorozás, nordicwalking és még sorolhatnám mennyi aktív vagy pihentető szabadidőtöltéshez tökéletes választás. Rengeteg fotót tudtam volna még készíteni, mindenképpen vissza fogok térni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandospixelek.blog.hu/api/trackback/id/tr808045806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2015.11.03. 11:13:26

Fantasztikusan szépséges képek:).

kovadrifoto · www.kovadrifoto.com 2015.11.03. 11:17:43

@Kyria: köszönöm! Csodálatos 4 napban lehetett részünk. Régen volt részem ilyen tökéletes őszi időben!
süti beállítások módosítása