Toszkán tájakon 1. - A zöld lankák birodalmában
2014. augusztus 05. írta: kovadrifoto

Toszkán tájakon 1. - A zöld lankák birodalmában

2012. június

Jó ideje útiterveim között szerepelt Toszkána. Leginkább beszámolók, képek, filmek erősítették bennem évről évre az elhatározást, hogy oda mindenképpen el kell mennem, mert varázslatos egy vidék. Fotósok számára pedig aztán végképp memóriakártyákat és zárat nem kímélő, pixelhalmozó látványokban gazdag hely.

Idén májusban végre saját szememmel is láthattam, és valóban olyan volt, mint amilyenre számítottam. Hatalmas távlatok, amelyekben a mesésen dimbes-dombos lankák a zöld és sárga rengeteg árnyalatában egymásba gabalyodva táncolnak amerre csak a szem ellát. A sötétzöld ciprusok a távolban nyújtóznak, a végeláthatatlan völgyek domboldalaiban szőlő és olajfa ültetvények bújnak meg.

A hullámzó földeken itt-ott, mintha valaki nagyon magasból odaszórta volna, kisebb-nagyobb kúriák ücsörögnek a hozzájuk vezető rövid ciprussorokkal. Sok közülük már több évszázada része ennek a csodás tájnak.

Az ott töltött egy hetem alatt az időjárás sok arcát megmutatta: volt hatalmas éjfekete, lilás-kékes felhős jégeső, bárányfelhős napsütés, foszlányos fénypászmás napkeltében is lehetett részem és a túra végére a nemszeretem egybefüggő szürke szemerkélő esősből is kaptam ízelítőt. Egy napon belül is hihetetlen változékony tudott lenni az idő: míg egyik völgynél szakadt az eső a másik irányban sütött a nap, de volt olyan is, hogy reggel esélyét sem lehetett látni napsütésnek 2 óra múlva mégis már csak felhőfoszlányok maradtak az égen.

Tájfotózás szempontjából a két legizgalmasabb napszak a hajnal és az este. Napnyugtát még könnyen elcsíp az ember, a napfelkeltéhez azonban nem árt idejében felkelni. Pár nap után már egészen megszoktam a korai kelést, csak az alvási időtartam volt kicsit kevés (átlag 4,5 óra...). De bevetve mindenféle koffeintuningot, egészen jól bírtam a megszokottól eltérő napi ritmust. Szóval kelés korán, indulás a tervezett helyre, napközben szabad program és délután/este egy másik helyszín.

A hajnal lágyabb, halványabb színekkel festett felhőkkel köszönti szemlélőjét, köddel, párával rejti el a távoli vidéket; este a Nap narancsra festett égaljával búcsúzik.

Hamarosan Toszkán tájakon 2. - Középkori falvak, reneszánsz városok

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandospixelek.blog.hu/api/trackback/id/tr56572975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2014.08.19. 14:30:13

Jó, hogy a fotókon a név, mert különben el sem hinném, hogy élő. Gyönyörű, gratulálok.

kovadrifoto · www.kovadrifoto.com 2014.08.19. 14:35:26

@micsoda?: Köszönöm! Egyedül az utolsó kép, ami HDR (3 különböző expozícióval készült képből áll össze sötét kép-alap kép-világos kép), így szaturáltabb egy kicsit, amúgy tényleg hihetetlenül gyönyörű színekben pompázik a táj korán reggel és késő délután.

Kyria 2014.08.19. 14:53:23

Felhők völgye kimaradt? Az ám a csodaszép! Persze egész Toscana varázslatos, én is odavagyok érte, de nekem az volt - tájban - a csúcs.

kovadrifoto · www.kovadrifoto.com 2014.08.19. 15:00:43

@Kyria: Az merre van? Lehet jártunk ott is, csak a bejegyzésbe nem került fel kép róla.

Kyria 2014.08.19. 16:03:20

@kovadri: A Felhők völgyében 3 évvel ezelőtt jártunk és mivel én az anyósülésen nézelődöm, meg kell kérdeznem a Kedvesemet a pontos útvonalról. De megírom majd Neked, mert ha még egyszer Toscana-ban jársz, ezt vétek kihagyni!

Kyria 2014.08.26. 16:42:28

A Felhők völgye útvonala: a Pistóia-ból induló 66-os számú úton kell északnyugat felé autózni, majd Piastre településnél balra letérni és 3 km-t autózni az SS633-as számú kis girbegurba utacskáig (Prunetta nevű településnél érjük el az SS633-ast). Ez az út vezet keresztül a csodás toszkán tájon, arra kell vigyázni, hogy Gioraiolo-nál nem szabad letérni, hanem tovább Vellano felé. (A fenti útszámozások a Freytag&Berndt 1:150 000; 1:400 000 Olaszország Superatlas szerintiek.)
Megnéztem Collodi-ban is a csodálatos kertet, nos ez a Villa Garzoni, a kastély azonban nem látogatható, mert lakott (legalábbis 3 évvel ezelőtt mi csak a kertet nézhettük meg, de már azért bőven megéri!).

kovadrifoto · www.kovadrifoto.com 2014.08.26. 16:43:34

@Kyria: Köszönöm, elmentem a későbbiekre, mindenképp igyekszem majd még menni azokra a tájakra is.
süti beállítások módosítása