Megállóról-megállóra 4-es metró
2015. augusztus 04. írta: kovadrifoto

Megállóról-megállóra 4-es metró

2006-2014 között épült a várva várt 4-es metró. Jelenleg 10 állomással rendelkezik mintegy 7,5 km hosszan. Az állomások magassága-mélysége 14 és 31 méter között változik, néhol egészen elképesztő ezt látni, főleg a szellősen hagyott betongerendákkal tűzdelt terű állomásokon. Vannak egymáshoz szerkezetében hasonló megállók, de többnyire mindegyik egyedi arculatot kapott. Az olyan fotósoknak, akik szeretik az absztrakt fotókat és a geometriai elemekkel, fényekkel-árnyékokkal való játékot, szerintem igazi kincsesbánya. Terveim szerint visszatérek még mindenképpen a kedvenc megállóimhoz, addig azonban egy kis szösszenet mindegyikről. Egyelőre csak föld alatti képeket készítettem az állomásokról.

Kelenföld vasútállomás

A legkevesebb fotó itt készült. Az állomásról kiérve az "UFO" lámpák kékes fénye nekem jobban tetszett, mint a megálló - a többihez képest - egyszerűbb arculata.

Bikás park

Kimondottan egyedi és izgalmas a hatalmas ovális üvegkupolával. Az állomás így bővelkedik természetes fényben. Egy külön falon fénycsíkok és 3-as lámpatestek erősítik a kissé futurisztikus hatást.

Újbuda-központ

Ismét egy kevésbé ötletgazdag megálló következett számomra. Egyszerű, letisztult megálló. Az egyetlen különlegesebb dolog az a zöldes színben játszó, ásványszerű álmennyezet, amely élőben érdekesebb, mint lefotózva.

Móricz Zsigmond körtér

Először csak a nagy, színes négyzeteket láttam a megállóból, azt gondoltam valószínű itt sokat nem fogok fotózni. Azonban néhány kép után és pár kör mozgólépcsőzéssel később az egyik kedvencemmé vált. Különösen a kék megvilágítású része tetszett, amelyen átlátni a szemben lévő mozgólépcsőkre.

Szent Gellért tér

Meg kell hagyni jó sokat küszködhettek a mozaikokkal. Volt is némi visszhangja a költségeinek, az eredmény azonban tényleg mutatós lett. A látványos mennyezeten kívül már megjelennek a más megállókban is felbukkanó "félbehagyott építkezés" hangulatú  betongerendák. Nekem fotózási szempontból tetszenek, mert néhol már-már 3D hatású képet lehet róluk készíteni. Különösen, ahol több különböző színű megvilágítást alkalmaznak.


Fővám tér
 
Na itt is kaptam bőven a kedvenc gerendákból. Egészen sok időt eltöltöttem itt és valószínű ez is egyike lesz azoknak megállóknak, ahova még visszatérek.
 
Kálvin tér
 
Az egyik favoritom ez az állomás. Mintha egy űrhajó belsejébe vagy egy űrállomásra csöppentem volna vagy mondjuk egy Star Trek epizódba. Meglehetősen nagy tér íves megoldásokkal és trükkös megvilágítással.
 
Rákóczi tér
 
A sok betonelem után egy újabb "nyugodtabb" stílusú megoldás fogadott a Rákóczi téren. De csak első ránézésre. A peron maga egy egyszerű, de ötletes fényoszlopos kialakítást kapott. Amint azonban elindulunk a mozgólépcsőn egy teljesen más hangulatú arculat tárul elénk. Engem egy 70-es évekbeli szállodára emlékeztetett a barna alapon világos korongokkal, valamint fémoszlopokkal díszített egyébként meglehetősen magas mozgólépcsős rész. Ez a megálló hasonlóan a Fővám vagy a Gellért ilyen szempontból "kétszintes". Szokatlan ez a 3-as metró után.
 
II. János Pál pápa tér
 
A négyszögletes lámpák visszatértek a Kelenföldi állomásról, a megvilágított mozgólépcsős rész pedig a Móricz Zsigmond körteret juttatta eszembe, csak nem kékben, hanem kissé narancsos sárga megvilágítással.
 

Keleti pályaudvar
 
És végül az utolsó megálló. A legkevésbé ez a megálló tetszett. Nincs vele semmi gond, szép, tiszta (még), új megálló peronnal és mozgólépcsővel. Minden megvan, ami kell egy metró állomáshoz. Ne legyünk hát telhetetlenek. Egy kicsi ide is jutott a betonba ágyazott világítópanelekből és nem kell sokat keringenünk sem, hogy a felszínre jussunk, ami nagy előny, ha épp pár perc múlva indul a vonatunk.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandospixelek.blog.hu/api/trackback/id/tr927678132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása